За разлика от други групи, партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!" си дава време до началото на март да реши кой да води листата й за евроизборите, надявайки се така да има достатъчно време, за да мобилизира политическите си партньори в Европейския парламент, пише EurActiv.

Името на човека, който ще води листата на "Република, напред!" на европейските избори ще бъде разкрито между края на февруари и началото на март. Решението бе защитено от генералния пълномощник на мажоритарната партия, Станислас Герини. "Ако искаме мнозинство в Европейския парламент, е нормално да отделим време, за да изберем правилния човек", посочи той.

Ако изборите се провеждаха сега, партията би била на първо място с 23.5% от гласовете, според проучване на "Елаб". Това е увеличение с 4% в сравнение с анкета от ноември и осигурява на Макрон удобно предимство пред крайнодесния "Национален сбор" на Марин льо Пен, който получава 20.5%. Консервативната "Републиканците" би получила 12.5% от гласовете, следвана от крайнолявата "Непокорна Франция" (9.5%) и Зелените (9%).

Данните не взимат предвид евентуална листа на "жълтите жилетки". Тя би засегнала слабо "Република, напред!" и по-скоро би отнела повече гласове от "Национален сбор". Крайнодясната партия спечели първото място на последните избори за Европейски парламент през 2014 г. и сега разполага с 24 места в институцията.

Кампания срещу Льо Пен

"Искаме да спечелим битката на идеи в Европа и да гарантираме, че нашите идеи управляват Франция и Европа", заяви Герини, според когото предстоящите европейски избори ще са "историческо събитие". Той отправи критики към "Национален сбор" и фалшивата информация, разпространявана в Европа от крайнодясната партия.

През последните седмици партията на Льо Пен разпространи фалшива информация за световния пакт срещу миграцията и за новия френско-германски договор, който според нея включва отстъпване на територии на Германия в граничните региони на Елзас и Лотарингия. "Кампанията за европейските избори ще е кампания на фалшиви новини", допълни Герини.

И докато програмата за кампанията на "Република, напред!" на национално ниво изглежда добре наредена, нещата все още са неясни на европейско равнище. Дискусиите с групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) продължават, заяви Герини, признавайки АЛДЕ за "естествен партньор".

За момента обаче партията отказва да води съвместна кампания с политическата група, която е четвъртата по големина сила в Европейския парламент. "Продължаваме дискусиите, но с намерение да отидем отвъд това", посочи Герини, който се надява партията му да бъде част от "по-силна политическа група в Европейския парламент и тогава да изгради мнозинство с прогресивните сили".

Дневник