Филмът "Черната пантера" спечели голямото отличие на наградите на Гилдията на филмовите актьори в неделя вечерта, с което подсили предположенията, че вероятно ще бъде отличен и на предстоящите следващия месец награди "Оскар", съобщи "Ройтерс".

Лентата на Marvel Studios взе отличието за най-добър актьорски състав, което бе изненадващ триумф, след като за фаворит се смяташе "Роди се звезда" с Брадли Купър и Лейди Гага, който имаше най-много номинации, но накрая на вечерта си тръгна без нито една награда.

Наградите на гилдията обикновено са много силен признак за отличията на академията, тъй като актьорите са и голяма част от състава на гласуващите наградите "Оскар".

"Черната пантера" бе приет много добре от публиката и стана вторият най-доходоносен филм в световния боксофис през 2018 г., след като допълнително бе аплодиран за тематиката и избора на предимно чернокож актьорски състав.

"Не мислех, че ще ми се наложи да говоря", каза изненаданият актьор Чадуик Боузман на сцената, заобиколен от останалите си колеги от филма.

Той заяви, че всички участници във филма добре знаят какво значи да ти кажат, че няма място да те включат, макар да си още млад, талантлив и чернокож, с което направи референция с песента на Нина Симон от 1969 г.

Малек, който преодоля съревнованието с Купър и звездата от "Вице" Крисчън Бейл, говори за героя, който изпълнява. "Взимам известна сила от него за това да излизаш напред и да живееш по най-добрия възможен за теб начин и да бъдеш точно това, което искаш да бъдеш", каза Малек за Меркюри.

Клоуз сподели, че носи сватбения пръстен на баба си на церемонията, след като наскоро разбрала, че тя е искала да бъде актриса. За нея това обаче не е била възможна опция, допълни Клоуз.

Победата на "Черната пантера" е знак, че филмът ще има силна подкрепа в надпреварата за "Оскар" тази година, в която много от киноекспертите се затрудняват да излъчат фаворит.

Само един филм за последните 23 години е печелил престижната награда за най-добър филм на академията, без да е бил номиниран за отличията на Гилдията на филмовите актьори. Това бе миналогодишният победител "Формата на водата".

Този сценарий обаче може да се повтори и тази година, след като гилдията пропусна някои от номинираните за най-добър филм в своята категория за актьорски ансамбъл. Сред тях са "Рома" на Алфонсо Куарон, британската комедийна драма "Фаворитката" и носителят на "Златен глобус" за комедията "Зелената книга".

"Зелената книга" все пак взе награда от гилдията. Махершала Али получи отличието за най-добра поддържаща роля за образа на джаз пианиста Дон Шърли. Емили Блънт взе наградата за поддържаща роля в хоръра "Нито звук".

Дневник