Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо триумфира в престижното автомобилно състезание "24-те часа на Дайтона". Легендарната надпревара по издръжливост предложи много емоции, като тя беше два пъти спирана заради проливния дъжд на пистата във Флорида.

Алонсо беше част от тима на "Уейн Тейлър рейсинг", за който караха още Ренгер ван дер Занде, Камуи Кобаяши и Джордън Тейлър. Американският отбор взе втора победа в последните три години, като за трети пореден път прототип на "Кадилак" е на върха.

Алонсо е едва третият световен шампион във Формула 1, който печели "24-те часа на Дайтона". Това са правили още Фил Хил (1964 г.) и Марио Андрети (1972 г.).

Победата в "24-те часа на Дайтона" е втора за Алонсо в еднодневните състезания по издръжливост, след като преди година испанецът триумфира "24-те часа на Льо Ман".

"Изживяването беше невероятно. Проведохме състезанието по перфектен начин, като бяхме конкуренти във всякакви условия - на сухо, мокро, през нощта и през деня", каза Алонсо след края на състезанието.

Победата дойде драматично, след като 37-годишният испанец излезе начело секунди преди спирането на състезанието. Бившият пилот във Формула 1 изпревари водача Фелипе Насър, който допусна грешка в първия завой, преди маршалите да развеят червен флаг и да прекратят надпреварата след 23 часа и 50 минути. 

Дневник