Съединените щати отново са увеличили натиска върху страните от Европейския съюз заради проекта "Северен поток 2". Това пише германският вестник "Ханделсблат", като се позовава на високопоставени източници от Белия дом.

Работата по газопровода продължава въпреки студените зимни месеци и над една трета от морския участък с дължина 1230 км е прокарана по дъното на Балтийско море, а строителството на тръбата с дължина 1230 км би трябвало да завърши тази година. Това обаче не устройва САЩ и е "време да се действа", смята събеседникът на "Ханделсблат" от администрацията на САЩ.

По думите му ЕС трябва да приеме мерки, преди Русия да окаже "прекомерно влияние" върху европейските партньори. "Искаме проектът да бъде спрян... Времето да се действа е сега."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп миналото лято обвини Германия, че със "Северен поток 2" става "заложник" на Русия. Самият Тръмп "силно е ангажиран" в битката срещу проекта, пише "Ханделсблат".

Едва 4 процента

Събеседникът на изданието поддържа неотдавнашните изказвания на посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, който изпрати пидма до компании, участващи в проекта, и предупреди за "значителен риск от санкции", ако те продължат да поддържат "Северен поток 2". Тези послания (публикувани от "Билд") обаче не са били предназначени за публично обсъждане, добавя източникът от администрацията.

Те предизвикаха отпор както от министъра на икономиката Петер Алтмайер и на външните работи Хайко Маас, така и от председателя на управляващия Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер и двамата призоваха за ненамеса в проекта.

Издането отбелязва, че едва 4% от американския втечнен природен газ отиват към Европа, за сравнение за азиатския пазар са предназначени 59 на сто.

Дневник