Частичното спиране на работата на правителството на САЩ е причинило загуби за 1.6 милиарда долара за Вашингтон и околностите, съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС. Много организации, включително държавни ведомства, са били лишени от приходи на стойност десетки хиляди до милиони долари.

Експерти са на мнение, че е нанесена вреда и на имиджа на столицата - временното спиране на работата на държавни институции е подкопало репутацията на правителството като надежден делови партньор и популярен работодател. Подкопан е и моралният дух на четвърт милион местни държавни служители и федерални подизпълнители, които не са получавали заплата от над месец. Това според експертите може да доведе до по-голямо търсене на работа в частния сектор и ще подкопае привлекателността на региона за инвестиции.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък подписа законопроект за отделяне на средства за възстановяване на работата на държавните ведомства до 15 февруари. От 22 декември в продължение на 35 дни останаха без финансиране около една четвърт от правителството, включително Държавният департамент и министерствата на финансите, на търговията и на вътрешната сигурност. Това стана, след като републиканци и демократи в Конгреса не успяха да се споразумеят по държавния бюджет, в който Тръмп и републиканците искаха да се включи финансиране от 5,7 милиарда долара за изграждане на стена на границата с Мексико.

Тръмп заплаши, че ако до 15 февруари не бъде постигнат компромис с Конгреса за стената по границата с Мексико, той ще въведе национално извънредно положение, за да я построи. /БТА

Дневник