Британските депутати ще направят пореден опит да променят посоката на Брекзит днес. Премиерът Тереза Мей ще се върне в Уестминстър да обсъжда какви да бъдат следващите стъпки, след като сделката с ЕС, уговорена от нея, бе отхвърлена в историческо поражение, включително от собствената ѝ партия.

Депутатите ще гласуват днес няколко поправки в закона за Брекзит. При обичайни обстоятелства, председателят на парламента Джон Бъркоу би трябвало да избере една от тях за обсъждане, но вероятно ще се обърне внимание на всички.

Поправките на лейбъристите

Опозиционната партия иска в закона изрично да се отбележи, че се изключва опцията "Брекзит без сделка"и парламентът да обсъди следните опции:

1. алтернативно споразумение за Брекзит, включващо план за постоянен митнически съюз и някакъв достъп до единния пазар;

2. референдум за сделката или за друго предложение, подкрепено от депутатите;

Това предложение едва ли ще получи подкрепата на Консервативната партия.

Ако то бъде дебатирано днес, ще трябва да се гласуват и серия други промени в него, които са на практика различни предложения за референдум за оставане в ЕС.

Предложенията на либералдемократите

Партията, която единствена се обяви за оставане в ЕС въпреки резултатите от референдума през 2016 г., иска парламентът да призове правителството да изключи възможността за Брекзит без сделка и да се подготви за втори референдум. Това отново е малко вероятен вариант.

Поправката на Ивет Купър

Тази представителка на лейбъристите иска да изключи възможността за Брекзит без сделка, като се поиска парламентарна отсрочка за приемането на нов закона за напускане на ЕС. Според него премиерът би трябвало да отложи Брекзит до 31 декември, ако депутатите не одобрят споразумението ѝ в идния месец.

Това би трябвало да се случи с официална молба на Мей до ЕС и макар досега да няма официално потвърждение от Брюксел, възможно е европейските власти да склонят. Тази поправка е подкрепяна и от членове на другите партии.

Поправката на Доминик Грийв

Консерваторът Грийв иска да накара правителството да позволи депутатите да гласуват алтернативни планове за Брекзит в продължение на шест дни преди 26 март. (Брекзит е на 29 март.) Тази идея се ползва с подкрепата и на депутати от други партии.

Поправката на Стела Крийзи

Лейбъристката представителка иска правителството да отложи Брекзит за неопределено време и да даде думата на публиката чрез 250-членно "народно събрание".

Поправката на Хилъри Бен

В този сценарий правителството трябва да проведе серия "показателни гласувания", с които депутатите да покажат дали подкрепят различните вариант - от сделката на Мей до твърд Брекзит, от искане за нови преговори до референдум за това какъв Брекзит иска народът.

Поправката на Рейчъл Рийвс

Според нея кабинетът трябва да поиска от ЕС отлагане на Брекзит за неопределен период от време.

Поправката на Спелман и Дроуми

Тя цели да предотврати Брекзит без сделка, като добави в закона за напускането на ЕС, че парламентът отхвърля този варианти.

Поправката на Греъм Брейди

Тя иска парламентът да замени "предпазната мрежа" с "алтернативни споразумения за избягването на твърда граница", но в противен случай обявява подкрепа за Мей.

Поправката на Том Брейк

Тя се обявява за създаване на комитет с членове от различни партии, които да поеме процеса за Брекзит. Комитетът ще прецени кога да се водят дебатите и да се гласуват законите, включително дали да има нов референдум.

Дори някоя от тях да бъде приета, новите поправки няма да са обвързващи за правителството, но ще бъдат форма на политически натиск върху Мей. Поправката на Купър, след известни процедури, би могла да стане закон.

Според репортера на Би Би Си Лора Кюнсберг, торите се обединяват около поправката на Брейди. На теория тя би могла да послужи на премиера като коз в Брюксел.

Дневник