САЩ въведоха санкции срещу венецуелската държавна петролна компания PDVSA, която е де факто монополист в тази дейност в страната с най-големите доказани петролни запаси в света. Почти едновременно със съобщението на министерството на финансите във Вашингтон самообявилият се за временен президент Хуан Гуайдо обяви в Каракас, че сменя ръководството на компанията, както и на американското ѝ подразделение Citgo.

"Продължаваме да разкриваме корупцията на Николас Мадуро и неговите приближени и нашите действия означават, че те повече няма да могат да си присвояват активи на венецуелския народ", заяви на брифинига в Белия дом Джон Болтън, съветник по въпросите на националната сигурност на президента Доналд Тръмп.

Според него с днешното решение се блокират активи на PDVSA за 7 млрд. долара "плюс над 11 млрд. долара от износ на петрол в течение на следващата една година". PDVSA е на практика единственият източник на приходи за бюджета на Венецуела и осигурява 95% от валтните приходи в страната.

Министърът на финансите Стивън Мнучин поясни пред журналистите, че все пак администрацията в САЩ ще издава временни лицензи, позволяващи "някои транзакции" на PDVSA. Освен това преработващата петрол Citgo Petroleum ще продължи да работи, но при условие спечелените средства да не бъдат изпращани на Мадуро и обкръжението му, а отиват в блокирана банкова сметка. Citgo е собственост на Венецуела и истинските лидери на страната, добави Мнучин.

Запасите ни са достатъчни, за да се гарантиря, че в близко бъдеще санкциите няма да се отразят на цените на торивата в САЩ, каза още министърът. Всеки ден около 500 000 барела венецуелски петрол се преработва в американски рафинери по брега на Мексиканския залив. Делът на Венецуела сред петролните вносители е около 7%.

Гуайдо, който е председател на парламента, получи подкрепа от САЩ, Канада, Австралия и редица латиноамерикански държави като легитимен според конституцията на Венецуела лидера на страната.

Днес той заяви, че смяната на ръководството на държавния монополист била необходима, за да съхрани активите като венецуелска собственост. "Започна процес по назначаване на съвет на директорите на PDVSA и Citgo, който да позволи да започне възстановяването на нашата промишленост", написа Гуаидо.

"Ройтерс" припомня, че той е изправен пред сложен правен казус - назначава нови хора начело на петролната компания, докато реалният контрол в PDVSA и армията все още е на хора на Николас Мадуро.

Венецуела няма и много време за маневриране - в края на април има частично плащане по облигации на PDVSA с падеж през 2020 г. и ако притежателите им не си получат парите, обезпечението е пакет акции от Citgo Holdings, равняващи се на 50.1% от собствеността. Ако платежът бъде пропуснат, кредиторите може да поискат да установят контрол над компанията.

Досега Тръмп се опитваше да избягва санкциониране на венецуелския петролен сектор, за да не ощети американските компании и потребители, както и да спести на венецуелците още страдания. Макар висшите военни да потвърдиха лоялността си към Мадуро, според Болтън "оценките ни, основаващи се на многобройни контакти на място с венецуелски военни показват, че те напълно осъзнават отчаяното икономическо положение и смятаме, че търсят начини да подкрепят правителство, излъчено от парламента".

Дневник