Американската телевизионна водеща Опра Уинфри днес навършва 65 години, предаде ТАСС.

Опра Уинфри е родена на 29 януари 1954 г. в град Косиаско, Мисисипи. Истинското й име е Орпа Гейл Уинфри, но от малка я наричат Опра. Майка й е непълнолетна, а бащата - военен, и до шестгодишна възраст я гледа баба й. Тя много се грижи за нея - на две години и половина детето умее да чете и пише, а на три години демонстрира ораторския си талант, като разказва глави от Библията в местната църква.

По-късно Опра Уинфри се премества да живее при майка си в Милоуки. Когато е деветгодишна е изнасилена от братовчед, а по-късно и от чичо си и други братовчеди. За тези инциденти разказва едва на зряла възраст - в своето токшоу през 1986 г. На 14 години ражда, но детето й умира. Тогава живее с баща си в Нашвил, който й помага и тя става по-старателна ученичка.

В гимназията Уинфри участва в конкурси по четене. Така я забелязват от местно радио и през 1970 г. започва да чете вечерни новини. По-късно спечелва стипендия и следва в университета на Тенеси. На 19 години води телевизионни новини, след това работи като репортер. През 1977 г. започва да води сутрешното шоу "Хората говорят" ("People Are Talking").

Dariknews.bg