Германската неправителствена организация "Сий уоч" подаде спешна жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради отказа на някои страни - членки на ЕС, да позволят на неин кораб да акостира в техните пристанища, съобщава ДПА. Организацията е предприела спешни постъпки "от името на екипажа и на един от спасените", заяви говорителят на "Сий уоч" Рубен Нойгебауер.

"Ние не можем да приемем, че европейските страни съвместно нарушават морското право и не можем да приемем, че морското спасяване е поставено в зависимост от преговорите в ЕС", каза той в съобщение, разпространено чрез приложението WhatsApp.

Корабът "Сий уоч 3" спаси 47 мигранти северно от либийското пристанище Зувара на 19 януари. Повече от седмица обаче на тях не е позволено да слязат на сушата. Плавателният съд влезе в италиански води в петък. Италия обаче блокира спасителните кораби, докато не бъде постигнато споразумение от страните от ЕС за разпределение на мигрантите. Пристанищните власти в южния италиански град Сиракуза забраниха други плавателни съдове да доближават "Сий уоч 3".

Кабинетът на италианския премиер Джузепе Конте потвърди в понеделник, че случаят със "Сий уоч 3" се разглежда от ЕСПЧ. Италия ще защитава пред съда позицията, че юридическата отговорност за кораба е на Холандия, защото той е под неин флаг. Ако холандската отговорност бъде потвърдена, Италия е готова да отвори "хуманитарен коридор", по който мигрантите да бъдат прехвърлени в Холандия, се казва в съобщение на кабинета на премиера на Италия.

Италианското правителство обвинява "Сий уоч 3" в "безотговорно поведение" заради опита да транспортира мигрантите след спасяването им до Европа вместо до Тунис, който е бил много по-близо. В съобщението се поставя въпросът дали целта на "Сий уоч 3" е била "да спаси мигрантите и да им предложи бързо убежище в първото достъпно сигурно пристанище (Тунис), или да създаде международен въпрос, за да привлече медийно внимание?"

Червеният кръст призова ЕС и Италия да прекратят блокадата на кораба. Франческо Рока, президент на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, заяви, че докато правителствата от ЕС търсят трайно решение за предотвратяване на смъртта на мигранти в морето в бъдеще, Италия трябва да позволи на пътниците на кораба да слязат на брега. Той подчерта, че бедстващите в моретата са защитени дори във военно време според Женевската конвенция. "Днес няма война в Средиземно море: ЕС е в мир. И все пак никой не защитава живота на хората, които бягат от изтезанията и изнасилванията в Либия", каза Рока.

/БТА, Дневник