Президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров се надява Матей Казийски да вземе "мъдро решение" по въпроса с евентуалното му завръщане в националния отбор. Посрещачът заяви преди дни, че обмисля дали отново да играе за България.

"Това, че той обмисля, може само да ме радва. Не само мен, но и всички приятели на волейбола. Аз очаквам той да вземе едно мъдро решение. И с това предлагам тази тема да я приключим. На този етап", каза Лазаров пред Би Ти Ви.

Самият Казийски заяви, че има добра връзка с новия селекционер Силвано Пранди и вече е разговарял с него.

Под ръководството на италианеца българският отбор спечели последните си медали от голямо първенство - бронза от европейското през 2009 г., като тогава Казийски беше част от състава.

Пранди заяви през декември, че ще се постарае да върне Казийски. Тази година предстои европейско първенство, като България попадна в група с Франция и Италия.

"Сега ще опитам да говоря с играчите, да разбера тяхното състояние, колко са ентусиазирани да се впуснат в това приключение. Със сигурност бих искал да върна на волейболния свят удоволствието да наблюдава шампион като Матей Казийски в националния отбор. Със Соколов ще бъдат чудесна комбинация", каза Пранди пред "Гадзета дело спорт".

Казийски не е играл за България от лятото на 2012 г. Тогава той се оттегли след недоволство от начина на управление на федерацията и обясни, че докато не настъпи промяна, няма да се върне. Впоследствие неколкократно затвърди позицията си.

В интервю за "Дневник" през август 2015 г. звездата на световния волейбол каза, че е жертвал мечтите си с националния отбор заради принципите си.

Лазаров заяви, че България е кандидатствала за домакинство на квалификация за олимпийските игри. Той не посочи каква цена ще трябва да плати страната, ако получи правото да организира състезанието. Съперници на националите ще са Бразилия, Египет и Пуерто Рико. Място за Токио 2020 печели победителят, а при неуспех България ще има втора възможност за класиране чрез континентална квалификация.

Дневник