Проектът за инвестиции за съживяване на европейската икономика, познат като план "Юнкер", непропорционално е облагодетелствал по-големите държави членки и резултатите от него може да са били надценени, заявиха одторите от Европейската сметна палата, цитирани от "Ройтерс".

Европейскят фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), създаден през 2015 г., цели да увеличи финансирането за по-рисковани фирми и проекти, особено в областта на инфраструктурата и изследванията, които страдат от ниско ниво на инвестиции. Миналата година Европейската комисия, която разработи плана, обяви, че е била надхвърлена първоначалната цел от 315 милиарда евро инвестиции и че с подкрепата на бюджетна гаранция от ЕС и на собствените ресурси са били одобрени 898 операции, които се очаква да доведат до инвестиции в размер на 335 милиарда евро в 28-те държави членки.

Европейската сметна палата обаче посочи в доклад, че "сумите на мобилизираните инвестиции може да са преувеличени".

Механизмът наистина е успял да набере финансиране, за да стимулира инвестициите, отчита докладът на ЕСП, цитиран от ДПА и БТА. До юли 2018 г. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е одобрила 65.5 млрд. евро пряко финансиране, надминавайки целта за 61 млрд. евро. Сумата включва четирикратно увеличаване на по-високорисковите финансиращи операции спрямо 2014 година. Остава обаче въпросът дали някои от проектите, одобрени по плана "Юнкер", нямаше да получат финансиране и без това от други източници или от ЕИБ.

Докладът проучва също така как програмата изчислява допълнителните инвестиции. "Липсата на съпоставими показатели за представянето и мониторинга... намалява прозрачността и възможността за оценяване на резултатите", отбелязват одиторите. Възможен начин ЕФСИ да се справи с тази неяснота е да оценява дали проектите могат да получат други форми на финансиране, препоръчва докладът на сметната палата.

В доклада освен това се предупреждава за непропорционалното и "небалансирано" разпределение на ресурсите за по-големите държави членки, които обаче не са най-бедните в блока.

В отговор на критиките еврокомисията заяви, че планът е подсилил, а не е заменил други финансови инструменти. Географското раззпределение на инвестициите зависи и от размера на получващите ги икономики, което оправдава по-високото финансиране за по-големите страни, допълни комисията.

Планът бе удължен до края на 2020 г. и новата му цел е да мобилизира инвестиции в размер на поне 500 млрд. евро.

Дневник