Малко са толкова важните национални цели, каквато е преспективата за присъединяване на България към еврозоната, заяви на срещата на бизнеса с правителството, организирана от седмичника "Капитал", министърът на финансите Владислав Горанов. Той добави, че доскоро е смятал, че има политически консенсус по темата, и изрази недоумение от говоренето в БСП напоследък, че "не трябва да бързаме" в този процес.

"В системните политически партии има почти стопроцентов консенсус по темата. Напоследък чух от основната опозиционна партия, че не би трябвало да бързаме... Няма смислена причина за държава с фиксиран валутен курс да не бърза да се включи в една от най-мощните икономически инфраструктури", каза Горанов.

Нито едно от действията, които се налага да предприемем - и в банкови надзор, и в политическите мерки на правителството, никоя не е против българското общество и ще доведе до по-голяма сигурност, по -добро управление и по-добра перспектива пред икономиката, заяви финансовият министър.

Той изрази увереност, че прз юли България ще е готова да подаде заявление за членство в т. нар. чакалня на еврозоната и "не виждам съществена причина да ни бъде отказано". Не виждам причина за политически сътресения и смяна на посоката, която правителството е задало, но в момента, в който успеем да включив лева в ЕРМ, нещата ще станат необратими, добави Горанов.

"На практика сега сме свързани и пряко зависими от монетарната политика на ЕЦБ без да можем да участваме в процесите на взимане на решения. Макар малка държава не може да повлияе съществено на решенията, но самото участие увеличава суверенитета на България, обратно на твърденията, че се намалява с премахването на лева като валута в обращение", заяви финансовият министър.

Той съобщи, че Европейската централна банка вече е избрала одиторите, които ще направят стрестест и преглед на шестте най-големи или системно значими банки. Този процес тече гладко, банките са подготвили екипите, комуникацията е на дневна база и повтаря упражнението през 2016 г., каза Горанов.

В отговор на въпрос той каза, че няма здравомислещ български политик, който да поставя въпроса за промяната на валутния курс. Левът ще бъде сменен с еврото със сегашния курс 1.95583, увери министърът. 2022 г е твърде оптимистична от технологична гледна точка за присъединяване към еврозоната, добави той.

Дневник