Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение може да доведе до недостиг на продукти в британските магазини и до повишаване на цените според секторната организация Британски консорциум на търговците на дребно (BRC), предаде Би Би Си.

Търговски вериги предупреждават, че не могат да се запасяват с пресни храни и че Великобритания разчита много на ЕС в това отношение. Предупреждението е отправено под формата на писмо от Британския консорциум на търговците на дребно, подписано от много от компаниите в сектора.

В писмото, до което Би Би Си е имала достъп, се посочва, че ще има значителни рискове в осигуряването на избор и качество на храни. Също така се призовават депутатите да работят заедно и спешно да намерят решение за избягване на сътресението от излизането на Великобритания от ЕС без сделка.

Документът използва оценката на правителството, според която превозът на товари през френското пристанище Кале може да спадне с 87 процента спрямо сегашното равнище, като под въпрос са поставени наличността и срокът на годност на много продукти.

В писмото се изразява безпокойство по повод митата, тъй като в момента само 10 процента от британския внос на храни е обмитяван по правилата на Световната търговска организация (СТО). Ако Великобритания се върне към правилата на СТО, предупреждават търговците на дребно, цените на вноса ще се вдигнат изключително много, което пък ще окаже натиск върху цените на храните.

Според писмото близо една трета от хранителните продукти във Великобритания идва от ЕС. През март ситуацията се изостря, тъй като тогава не е сезон за британското производство, се допълва в документа. В този период на годината 90 процента от марулите, 80 процента от доматите и 70 процента от дребните плодове като ягодите, продавани във Великобритания, са отгледани в други страни от ЕС, се отбелязва в писмото.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но все още няма споразумение, което да уреди условията на раздялата и бъдещите отношения, след като британският парламент отхвърли сделката, постигната от премиера Тереза Мей.

Днес се очаква британският парламент да гласува редица промени на плана на Мей, които пък биха могли да начертаят бъдещата посока на Брекзит, отбелязва Би Би Си.

Квоти за безмитен внос

Междувременно вчера Европейският съюз прие квоти за вноса на селскостопански продукти от трети страни след Брекзит, предаде "Ройтерс".

В момента в ЕС действа система от "тарифни квоти", позволяваща на селскостопански производители от САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Латинска Америка да внасят в блока безмитно определени количества живи животни, месо, млечни продукти и други стоки. Планираното отделяне на Великобритания обаче означава, че квотите за внасяните количества трябва да бъдат разделени между Обединеното кралство и 27-те страни, които остават в ЕС.

На 51 страници ЕС изброява множество продукти, От внасяните 11 500 тона говеждо от САЩ и Канада например ЕС-27 ще получи 99.8 процента, а 228 389-те тона агнешко от Нова Зеландия ще бъдат разпределени в съотношение 50:50.

Разпределянето на квотите, което обхваща също така риба, дърво и определени метали, е изчислено на базата на действителния търговски поток за тригодишен период.

За разпределението на стоките, внасяни от други членки на Световната търговска организация със значителни интереси обаче, ЕС ще трябва да води преговори. В преамбюла на документа, публикуван вчера, се посочва, че тези преговори могат да не бъдат завършени навреме предвид малкото седмици, които остават до излизането на Великобритания от ЕС, планирано за 29 март. /БТА

Дневник