Управлението на дружествата с държавно и общинско участие са един от сериозните проблеми, които биха попречили на България да влезе в еврозоната. Това смята финансистът и бивш председател на Сметната палата проф. Валери Димитров.

    „Не банковият и финансов сектор, там има какво да се подобрява. Има един огромен проблем – управлението на дружествата с държавно и общинско участие, там има много провали“, каза Димитров пред БНР.

По думите му „препъникамъкът“ за влизането в еврозоната са "все още ниската степен на икономическо развитие на България, ниските икономически показатели в сравнение с развитите членки на ЕС“. Според него през последните години България наваксва.

Димитров посочи, че страната се справя много добре, а целта, обявена от финансовия министър Владислав Горанов от 1 януари 2022 г. в България, да може да се плаща в евро не е твърде амбициозна.

    „България се справя много добре по отношение на публични финанси, а напоследък и дори по ред икономически показатели, икономически растеж“, каза той.

В огромна степен това се дължи на режима на валутния борд, което е най-доброто нещо във финансовата и валутната история на България, добави Димитров.

Макар да смята, че страната ни е готова за еврозоната, той каза, че трябва да се изчакат тестовете на системата, които сега вървят, и оценката от Европейската централна банка на банките ни.
Влизането в еврозоната ще спомогне за по-бързото преодоляване на бедността, но то няма как да се случи за няколко години, каза още Димитров.

Клуб Z