Британците са станали "по-гневни по отношение на политиката и обществото" след референдума за членството в ЕС през 2016 г., което е направило Великобритания дълбоко разделена и тревожна. Това показа ново проучване на пиар агенцията "Еделман", цитирано от "Политико".

"Ние сме едно разделено кралство: една страна, смятана все по-често за несправедлива, по-малко толерантна и насочила се в грешната посока", заяеи Ед Уилямс, изпълнителен директор на "Еделман" във Великобритания и Ирландия. "Брекзит изкара наяве пукнатини, които разделиха семейства и приятели, направиха ни по-ограничени и по-гневни като общество и събудиха страхове от насилствени протести и гражданско безредие", допълни Уилямс, имайки предвид 40-те процента, които смятат, че останалите е по-вероятно да вземат участие в протести, водещи до насилие.

Според допълнение за Великобритания към годишния Барометър за доверието на "Еделман", който ще бъде публикуван днес, 69% от британците са "гневни по отношение на политиката и обществото след референдума", а един на всеки шестима е бил в конфликт с роднини или приятели по въпроса за напускането на ЕС.

Великобритания трябва да напусне блока на 29 март, но все още не е ясно дали премиерът Тереза Мей ще успе да прокара сделката за Брекзит през парламента.

Според проучването един на всеки петима смята, че британското правителство "е свършило добра работа, договаряйки" излизането от блока. Сред поддръжниците на напускането 43% не са доволни от посоката, по която е поела страната, а 82% от обявилите се за оставане в ЕС се чувстват по същия начин.

Около две трети (65%) от респондентите казват, че Великобритания върви "по грешен път", а според шестима на всеки 10 анкетирани Брекзит е най-голямото предизвикателство пред британския бизнес.

Около 60% от избирателите на Консервативната партия са на мнение, че страната върви в правилната посока. Това смятат едва 20% от поддръжниците на опозционната Лейбъристка партия. Приблизително 35% имат доверие на Мей, че ще направи каквото трябва, докато 26% казват, че имат повече доверие в лидера на лейбъристите Джеръми Корбин.

"За тези, които се определят като поддръжници на консерваторите, доверието в Мей е паднало с 10 на сто до 68%, докато сред тези, които се идентифицират като привърженици на лейбъристите, доверието в Корбин е намаляло с 12 на сто до 56%", се казва в проучването.

Около 60% от респондентите, независимо от това как са гласували на референдума, са на мнение, че правителството не ги слуша.

Проучването е проведено между 18 декември и 7 януари. Анкетирани са повече от 2 хил. души.

Дневник