Френските "жълти жилетки" понесоха първия удар по амбициите си за участие в изборите за Европейски парламент, след като един от 10-те кандидати и ръководителят на кампанията им се оттеглиха заради серия от нападки, идващи от разделеното протестно движение, предаде "Ройтерс".

Това се случва по-малко от седмица, след като малка група в рамките на движението обяви своя списък с кандидати за евроизборите, решение, извадило наяве дълбоките разделения по въпроса дали и как то да стане организирана политическа сила.

Ръководителят на кампанията Хайк Шаинян заяви, че изборите могат да предоставят възможност за "жълтите жилетки", ако движението, което няма обособена структура и лидери, се подготви добре. Той обаче обяви, че се оттегля от дейностите си, за да анализира и подготви следващите си стъпки.

Социологическо проучване миналата седмица показа, че "жълтите жилетки" може да откраднат гласове от крайнодесните и без да искат да помогнат на президента Еманюел Макрон, чиито икономически реформи предизвикаха протестите им.

Някои активисти обаче обвиниха кандидатите в предателство спрямо движението. Един от кандидатите заяви, че се отказва от надпреварата, защото е получил смъртни заплахи заради подкрепата си за Макрон по време на президентските избори през 2017 г., въпреки че сега е разочарован от бившия инвестиционен банкер.

Движението, което започна протестите се през ноември срещу увеличаването на данъка върху горивата, но прерасна в бунт против политическия елит и неравенството, е разделено - между радикалите, които искат да прогонят Макрон, и умерените, подкрепящи диалога, както и между тези, които искат движението да остане аполитично, и други, виждащи възможност да влязат в политиката.

Дневник