80 живущи на шуменската улица "Порек" събраха подписка за възстановяване на настилката й, разрушена преди 3 години по проекта ИСПА 2. Искането е внесено в общинската администрация от съветника от АБВ Валентин Велев.

"Калта и прахолякът в зависимост от сезона покриват улицата и къщите с гъста пелена при всеки повей на вятъра. Придвижването на майки с колички е невъзможно. Движението на коли, особено в зимния период, е все по-трудно, а линейки и таксита отказват да идват", пишат хората в писмото си. Те заявяват, че улицата е в безобразно състояние и молят общината да ги информира кога улицата им ще бъде включена в графиците й за ремонтни дейности, за да бъде възстановена и асфалтирана в предишния й вид. 

Проверка на ШУМ.БГ показа, че ул. "Порек" действително е в трагично състояние. Същевременно, на снимки в Google Maps от 2012-та, малко преди прокопаванията по ИСПА 2, се вижда, че състоянието на настилката тогава е значително по-добро.

В разпространен днес от община Шумен отговор на молбата на гражданите не става ясно, дали настилката на улица "Порек" ще бъде възстановена.

В сряда от общинската администрация изпратиха второ становище по въпроса.

В него се заявява, че проблемният участък от улица "Порек" попада в два поземлени имота. Само първите 150 метра от началото на улицата са в урбанизирана територия, а останалата част е в земеделски земи с предназначение "полски път".  

"За да се предприемат действия за трайното решаване на описания проблем е нужно последователно: да се включат в урбанизирана територия площите от двата имота извън регулация; да се промени предназначението на "земеделска земя"; да се приложи проекта за регулация и съответните отчуждителни процедури; да се изготвят и съгласуват проекти по всички части за изграждане на улица", пише още в становището. 

В края му се посочва, че община Шумен може да планира и изпълни асфалтови работи след приключване на горните процедури.

Проблемът ще бъде дискутиран и по време на насрочената за този четвъртък сесия на местния парламент, тъй като питането на общинския съветник Велев е под номер 4 в дневния ред.

ШУМ.БГ