Стадионът на "Арсенал" "Емиратс" ще приеме мач по ръгби за пръв път, откакто беше построен през 2006 г. Съоръжението в Северен Лондон попадна сред стадионите, на които ще се играят срещите от световното първенство по ръгби 13 през 2021 г. Лигата съобщи, че стадионът на "артилеристите" ще бъде домакин на единия мъжки полуфинал.

Това ще бъде първият път, в който спорт, различен от футбол, ще се провежда на стадиона на "Арсенал". Останалите големи съоръжения в Лондон често приемат мачове по ръгби, а в последните години "Уембли" дори и срещи по американски футбол.

Англия ще бъде домакин на шампионата, който ще се проведе за 16-и път. Сред останалите стадиони освен "Емиратс" са "Сейнт Джеймсис парк" в Нюкасъл, на който ще се играе срещата на откриването, и "Олд Трафорд", който ще приеме финала. "Анфийлд" също е сред избраните стадиони.

Стадионът на "Манчестър юнайтед" традиционно е арена за срещи по ръгби. В Театъра на мечтите през 2000 г. се игра финалният мач от световното по ръгби 13.

Отборите, които ще участват на световното през 2021 г., са Англия (домакин), шампионът Австралия, Фиджи, Франция, Ямайка, Ливан, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Самоа, Тонга и Уелс. Още четири тима от Европа ще бъдат определени след квалификации. Последният участник ще бъде един измежду Южна Африка, САЩ и Островите Кук.

Ръгби 13 е вторият най-популярен формат на играта, известен още като ръгби по правилата на Лигата. Играе се от 13 състезатели вместо от традиционния брой от 15 ръгбисти. Основната разлика е, че играчът с топка не може да разчита на своя отбор при влизането в контакт с противника.

Най-успешният тим в ръгби 13 е Австралия, като страната е спечелила 11 от досегашните 15 първенства. С три титли е обединеният отбор на Великобритания, а с една Нова Зеландия.

Дневник