Американците ще заложат 6 милиарда долара по време на най-гледаното спортно събитие в САЩ Супербоул, съобщава Американската игрална асоциация (AGA). Двубоят за титлата в Националната футболна лига (НФЛ) е в неделя 3 февруари в Атланта, а един срещу друг се изправят "Ню Инглънд пейтриътс" и "Лос Анджелис рамс".

Според доклада на AGA около 22.7 милиона американски граждани ще направят залози на срещата, която определя шампиона в американския футбол. Сумата е по-голяма от исканите 5.7 млрд. долара от президента Доналд Тръмп за изграждане на стена на границата с Мексико.

Повече от половината от запитаните до момента казват, че ще заложат парите си за победа на "овните" от Лос Анджелис. Сумата от 6 милиарда, която очаква AGA, е много по-висока от залозите, които бяха направени през миналата година. Тогава в мача между "Пейтриътс" и "Филаделфия ийгълс" бяха заложени 4.76 милиарда.

През миналия май Върховният съд в САЩ даде зелена светлина за легализирането на спортните залагания в цялата страна. До тогава Невада беше единственият щат, където беше позволено да се залага на спортни срещи.

"Интересът към спортните залагания в САЩ никога не е бил по-висок. Сега много повече американски граждани са способни да заложат на дадени срещи", каза президентът на AGA Бил Милър.

Въпреки статута на Супербоул в САЩ като най-важното спортно събитие през годината, мачът среща все повече критици. През тази година много музиканти отказаха покана да се включат в шоуто на почивката. Певиците Риана и Карди Би изразиха несъгласието си с действията на НФЛ срещу куотърбека Колин Каперник.

Супербоул е свързван с политиката заради постоянните коментари на президента Тръмп. Той беше много активен по време на протеста на играчите през 2018 г.

Държавният глава на САЩ има близки отношения с куотърбека на "Ню Инглънд пейтриътс" Том Брейди. Лидерът на "патриотите", който ще участва в мача за титлата за рекорден девети път, споделя много от политическите възгледи на Тръмп.

Дневник