Върховният административен съд със свое окончателно решение от 10 януари тази година разрешава и строителството на комплекс от 45 000 квадратни метра разгъната застроена площ на плаж "Корал" край село Лозенец. За решението първо съобщи местният сайт tsarevo.info.

Вчера се разбра и за още едно съдебно решение, с което се допуска и строеж в Синеморец. Властите пък от около седмица проверяват сигнали за започнали строежи по Южното Черноморие - край къмпинг "Градина", "Арапя" и плажа "Алепу".

С решението си за "Корал" съдът обявява за законосъобразно строителство по проекта "Корал резидънс" на "Прайм пропърти БГ" за хотелски комплекс.

Отхвърля се жалба на РИОСВ - Бургас, за липса на оценка на въздействието на околната среда и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Съдът в състав Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева посочва, че спорният терен е урбанизиран през 2006 г. и има влязъл в сила подробен устройствен план. Според магистратите парцелът не се намира в защитена територия, не са необходими оценки за въздействие и съвместимост и липсват доказателства за съществуване на дюни.

Допълва се, че територията съвпада с действащ общ устройствен план на община Царево, според който парцелът попада в зона за рекреационна дейност. Заключението е, че няма основания разрешението за строителство на "Корал" да се обяви за нищожно.

От tsarevo.info обаче припомнят, че действащ общ устройствен план всъщност няма, тъй като старият е спрян през 2014 година със заповед на тогавашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова. А новият все още не е получил одобрение.

По данни от кадастъра дюни в имота няма и той попада в зона А от Закона за устройството на черноморското крайбрежие, която на теория трябваше да опази брега от застрояване. Реално обаче законът позволява строителство с плътност на застрояване до 20 на сто, интензивност на застрояване (К инт.) до 0.5 и минимална озеленена площ 70 на сто.

Дневник