Няма опростени пари, има заведена искова молба в министерството, текат съдебни дела, няма спестени пари на никой. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на културата Боил Банов. "Оставка, казах и на премиера - нямах кога да я разпиша, готов съм да я подам мигновено", допълни той.

По рано днес депутатът от БСП Елена Йончева пусна записи как Боил Банов ощетил държавата със 700 хил. лв.,к ато опрощава неустойка на фирмата - строител на Ларгото в София, и дава указания как да се фалшифицират документи.

"Казвам се Боил Банов и съм български режисьор, от известно време съм министър на културата. Не искам да бъда многословен, защото ми е обидно въобще това, което се случва, то е под моето достойнство", каза Банов. И допълни, че винаги съм поемал своите отговорности.

Банов заяви, че ще се консултира с адвокати и "който може, ще го съдя". Този опит за гавра не го приемам, противопоставям се напълно, допълни той. Каза, че явно се прави опит "да омаскарят всичко и всички". И постави въпросът защо сега се пускат информации за евентуални записи от 2015-2016 г., когато беше ремонтът на Ларгото.

Банов показа исковата молба на Министерството на културата във връзка с иск към фирмата-изпълнител на проекта за Ларгото за просрочено време и неизпълнени дейности. "Повече няма какво да кажа. Това, което е скалъпено в момента - от 4 години съм рекетиран с някакви записи, лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на Дирекция "Европейски програми и проекти" в Министерството на културата. Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове, несправяне, включително и хипотези за записи. Така, че от 4 години съм рекетиран с този запис, само че всички, които работя с мен знаят, че аз не се поддавам на рекет. Тези евтини компромати не правят чест на никой", подчерта министърът.

"Извинете че бях емоционален, не съм разстроен, просто съм ядосан", заяви още Боил Банов.

ГЕРБ: Стоим твърдо зад Банов, БСП разпростваряна фалшиви новини
Твърдо стоим зад Боил Банов и ангажиментите му като министър, заявиха в кулоарите на парламента депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Маноил Манев. Изявлението им беше разпространено във фейсбук страницета на ГЕРБ
"Пощенската кутия на Елена Йончева си позволи да разхвърля из цялото медийно пространство едни фалшиви новини и аз твърдя, че това е в следствие на "голямата жега", която тя трябва да угаси около себе си", коментира Биков. Допълни, че и до момента от изнасяни от Йончева информации, нищо не е внесено в прокуратурата.
"Моля всички ви да спрете да наричате Елена Йончева разследващ журналист. Това е доносничество. Няма да се занимаваме повече с нейните "разследвания", заяви Биков.

Дневник