На интернет страниците на Окръжния и на Районния съд в Шумен вече е достъпен регистър с отводи и самоотводи на магистрати по дела и основанията им за това. В сайтовете на правораздавателните институции е улеснен и достъпът на граждани за подаване на сигнали и предложения, както и обратната връзка с двете институции.

Обогатяването на съдържанието на електронните страници на съдилищата е в резултат от проведения граждански мониторинг на работата на ШОС и РС-Шумен, който се осъществи по проект „Прозрачен, достъпен и независим съд с високо обществено доверие“, реализиран от СНЦ „Демократично Сдружение "Искам да Знам“.

Окръжен и Районен съд в Шумен са първите в страната, които се включват в подобен проект за оценка на прозрачността на работата им. 

„Работата продължи около 17 месеца. В първия етап 8 анкетьори направиха 485 анкети и 112 интервюта с граждани, представители на бизнеса и други потребители на услугите на съда. В резултата на получените данни от анкетите бяха набелязани мерки как да се осъществи същинския граждански мониторинг. 8 човека наблюдаваха работата на магистратите по време на дела. На база на това бяха дадени и препоръки как съдилищата още могат да се отворят към гражданите. И това стана с включване на ново съдържание на техните сайтове“, обясни част от работата по проекта на пресконференция днес Недялка Русева от СНЦ "Демократично сдружение "Искам да знам".

„Участието ни в проекта бе полезно за нас. Помогна ни да намерим начини да се доближим повече до гражданите. Това не е лесно от гледната точка на магистратите, които в някаква степен трябва да с по-изолирани, за да дадат обективна оценка по даден казус. Положихме усилия и се надявам да сме успели“, каза на брифинга председателят на ШОС София Радославова.  Според колегата й Емилиян Ангелов, административен ръководител на Районния съд, констатациите, направени от гражданите, ще помогнат на съдебните служители да са по-адекватни на съвремието.

ШУМ.БГ