Актрисата Цветана Манева отбелязва днес, 30 януари, 75-годишен юбилей и по повода Българската национална телевизия ще излъчи два игрални филма с нейно участие.

В събота, 2 февруари, от 15 ч. зрителите ще могат да я гледат в лентата "Трудна любов" на режисьора Иван Андонов, а в 20,45 ч. по БНТ4 ще бъде излъчен "Откога те чакам" на режисьорката Анна Петкова.

"Откога те чакам" е заснет през 1984 г. по сценарий на Лиляна Михайлова. Оператор е Стефан Трифонов, а музиката е дело на Кирил Дончев. В него Цветана Манева се превъплъщава в ролята на сестра Николова, която работи в социална служба за самотни възрастни хора. Тя се грижи не само за здравето им, но ги лекува от
самотата, от мъката и обидата. В нея те намират опора и онова, което не са получили от собствените си деца. Някои от наследниците обаче са обезпокоени от привързаността на своите близки към сестрата и подозират в нейната загриженост користни намерения за лично облагодетелстване.

"Трудна любов" е филм от 1974 г.. Сценарият на Асен Георгиев проследява невъзможната любов между Иван (Иван Андонов) и Екатерина (Цветана Манева). Обвързаността с предишните им семейства, професионалните ангажименти и ревността се оказват огромни препятствия и пред най-чистата любов.

Цветана Манева е родена в Пловдив в семейството на драматичния актьор Георги Манев. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Моис Бениеш. През годините играе на множество театрални сцени, сред които на Пловдивския драматичен театър, Нов драматичен театър "Сълза и смях" - София, Драматичния театър в Димитровград , Театрална работилница "Сфумато", театъра в Ямбол, Народния театър за младежта и Театър 199.

Освен това има участие и в над 50 филма, сред които "Почти ревизия", "Войната на таралежите", "Търси се съпруг за мама". Артистичен директор е на международния театрален фестивал "Варненско лято". Удостоена е със званията "Народна артистка" и "Почетен професор на Нов български университет". Носителка е на орден "Стара планина" първа степен за големите ѝ заслуги в областта на българския театър и кино и по повод 60 години от рождението й, както и на награда на Съюза на артистите "Икар" за цялостен принос към преподавателската дейност.

Дневник