Няколко пъти консултациите с членовете на Съвета по законодателство към парламента ни излизаха много скъпо, каза днес по Би Ти Ви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Изявлението и беше по повод оплакване от неговия председател проф. Огнян Герджиков, че никой не им търси мнение при изготвянето на нови законопроекти.

Караянчева обяви, че съдбата на Съвета по законодателство предстои да се реши, но най-вероятно той ще бъде закрит. При започването на мандата на сегашния парламент тогавашният му председател Димитър Главчев (ГЕРБ) възстанови съществуването на Консултативния съвет по законодателство. Той съществуваше и преди, но беше закрит в първия мандат на премиера Бойко Борисов. В него са включени около 20 изявени юристи, които трябва да подпомагат законотворчеството и да съветват депутатите.

В отговор на въпрос председателят на парламента обяви, че на президента не му е ясна технологията за изработването на закони и затова твърди, че това става непрозрачно и набързо. "Един закон, преди да влезе в парламента, виси на сайта на предложилото го министерство месец, за да може всеки да се запознае с него", поясни Караянчева.

По повод скандала от днес със записа на министъра на културата Боил Банов тя обяви, че разпространилата го Елена Йончева се превръща в пощенска кутия за доноси. Караянчева обясни, че подкрепя министъра, тъй като, от една страна, има съмнителен запис, а от друга, документ за искова молба споменатите пари да бъдат платени.

Според председателя на парламента такива скандали са причината хората да имат чувството, че живеят в блато и корупцията е навсякъде около тях.

Дневник