Европейската разпоредба, предвиждаща поетапната забрана на цигари и тютюн за ръчно навиване на цигари с вкусово-ароматни качества, е валидна. Това разпореди днес Съдът на ЕС, цитиран от ДПА, предаде БТА. Като мотив се посочва, че ароматът прикрива вкуса на тютюна и насърчава потреблението му, поради което представлява опасност за здравето.

ЕС даде на страните членки две години, за да приложат разпоредбата, която влезе в сила в Германия през 2016 година. На производителите с пазарен дял от над 3% обаче бе отпуснато допълнително време до 2020 година, за да могат да разпродадат складовите си запаси.

Германската компания "Планта табак" (Planta Tabak) започна дело срещу законодателството, твърдейки, че тази структура на поетапната забрана е дискриминационна. Съдиите в Люксембург обаче отхвърлиха доводите на компанията, тъй като според тях преходният период, предвиден за страните членки да въведат разпоредбата, е бил достатъчен за производителите.

Редът, по който следва да се определи дали за дадено тютюнево изделие е достигната границата от 3%, трябва да се установи съгласно вътрешното право на съответната държава членка. Разграничаването в зависимост от обема на продажбите е обективно обосновано и поради това не нарушава принципа на равно третиране, реши съдът.

Освен това по-широката цел за защита на здравето и по-точно на младите хора, оправдава предвиденото "ограничаване на свободата на движение на стоките".
Делото сега се връща в германския съд, който сезира СЕС.

Дневник