Най-добрият български футболист за 2018 г. Кирил Десподов премина в "Каляри". Играчът подписа договор за четири сезона и половина, като има възможност за удължаване с още една година, съобщи клубът.

Според журналиста от "Скай спорт" Джанлука ди Марцио клубът от Серия А ще плати 3 млн. евро, като са предвидени и бонуси. "Труд" съобщава, че ЦСКА ще получи 4.8 млн. долара (4.2 млн. евро).

От ЦСКА заявиха, че трансферът е най-скъпият на български футболист от българското първенство в чужбина.

"Финансовите параметри по договора остават конфиденциални. Догадките и спекулациите в медийното пространство няма да коментираме. ЦСКА обаче с гордост може да заяви, че клубът осъществи най-скъпия досега трансфер на български футболист от родното първенство в чужбина, подобрявайки досегашния рекорд на Христо Стоичков от 1990 година, когато легендарната осмица подписа с "Барселона". Отделно ЦСКА ще запази 15 процента при бъдеща продажба на Десподов, както и ще получи допълнителни бонуси при добро негово представяне в калчото", заявиха от "Българска армия".

Десподов става единственият българския футболист в елита на някое от петте водещи първенства.

22-годишният нападател е юноша на "Литекс". За ЦСКА той има 71 мача и 20 гола.

През декември Десподов няколко пъти каза, че има желание да заиграе в чужбина и посочи, че италианското първенство му допада. "Харесвам Серия А и въобще Италия. Не държа точно това да е дестинацията ми за трансфер. Имам доверие в ръководството на ЦСКА, че ще избере най-добрата опция за мен", заяви тогава футболистът.

"Каляри" е 15-и в Серия А с 21 точки и е на седем от зоната с изпадащите.

Това е вторият голям трансфер на играч от ЦСКА за последната година. Миналото лято Фернандо Каранга отиде в китайския "Хенан Дзиение", а според transfermarkt.de сделката е била за 4 млн. долара (3.4 млн. евро).

Преди малко повече от година от "Българска армия" изпратиха Антон Недялков в американския "Далас" за 1.5 млн. долара.

Дневник