Лидерите на Европейския съюз не успяват да действат въпреки "влошаващата се" перспектива за върховенството на закона в Унгария, заяви високопоставен евродепутат, цитирана от "Гардиън".

Юдит Саргентини, холандският член на Европейския парламент, чийто доклад задейства най-сериозната наказателна процедура на ЕС срещу Унгария през септември миналата година, призова държавите членки да поставят началото на "реален процес", който да проучи състоянието на върховенството на закона в страната.

"От гласуването на моя доклад през септември нещата в Унгария всъщност се влошават", заяви Саргентини, която е депутат от групата на Зелените. Тя даде за пример преместването на Централноевропейския университет от Будапеща във Виена, създаването на нов съд, който ще бъде под министерски контрол, даването на бежански статут на осъдения за корупция бивш македонски премиер Никола Груевски, предизвикалият масови протести "робски закон" и създаването на проправителствен медиен конгломерат.

Евродепутатът призова Румъния, която в момента е председател на Съвета на ЕС, да изготви график за анализ на върховенството на закона в Унгария, и обвини Будапеща, че пречи на процеса.

Унгарското правителство отказа да участва в дебат по темата в Европейския парламент снощи. Говорител на премиера Виктор Орбан заяви, че наказателната процедура срещу Унгария е "политически заговор", свързан с Джордж Сорос, родения в Унгария милиардер филантроп, който е обект на постоянни нападки от страна на унгарските власти. Правителството описа зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс като "ръка на левите либерални, свързани със Сорос организации".

Тимерманс, който е кандидат на социалистите в Европейския парламент за председателския пост в еврокомисията, отговори: "В работата ми по върховенството на закона имам пълната подкрепа на председателя на комисията и на всички нейни членове. Бих бил по-притеснен, ако Виктор Орбан започне да ме хвали". Унгария взе "чудесния" и "суверенен избор" да стане член на ЕС, посочи Тимерманс. "Ако избирате да бъдете член на основана на договор организация като Европейския съюз, с избора си казвате, че ще следвате правилата на този договор", допълни той.

Комисията споделя много от опасенията на Европейския парламент за Унгария, "особено ще се отнася до основните права, корупцията, отношението към ромите, независимостта на съдебната система", посочи още Тимерманс, цитиран от "Политико". Той също отправи критики към Съвета на ЕС (където са представени държавите членки), твърдейки, че Европейският парламент не е получил "истинска възможност" да представи притесненията си за върховенството на закона в Унгария.

Зам.-председателят на еврокомисията изрази дълбока тревога от преместването на Централноевропейския университет. "Да бъде принуден един университет да напусне държава, членка на ЕС, заради правителствени мерки и системен натиск е без прецедент в историята на Европейския съюз. Тъжно и много притеснително е, че това може да се случи в ЕС въпреки наказателната процедура на Европейската комисия и ясните предупреждения от много, много засегнати страни".

Тимерманс изрази опасения и от сливането на над 400 проправителствени медии в конгломерат, контролиран от борд, близък до правителството и без необходимия контрол. Той отбеляза, че Брюксел е поискал от унгарското правителство повече информация за закона за работното време, както и че еврокомисията следи промените в унгарската съдебна система, включително начина за назначаване на съдии и създаването на нова система от административни съдилища.

Дневник