За втора поредна година в ДЛС-Паламара се извършва улов на жив дивеч за разселване в други стопанства. В началото на миналата година  23 благородни елени и кошути, отгледани в Паламара, бяха разселени в три стопанства в различни части на страната, съобщиха от Североизточно държавно предприятие /СИДП/.

"Тази година директори на различни стопанства, които знаят колко ценни елени, с добри трофейни качества има при нас, ни потърсиха и направиха заявки още през есента за близо 30 елитни животни", каза  директорът на ДЛС-Паламара инж. Севен Башлъ.Той уточни, че разселването на дивеч е ловностопанско мероприятие, което в последните десетилетия бе изгубило своята популярност, но е наложително да се проведе в не малка част от ловностопанските райони, за да се възстанови числеността на благородния елен в страната.

Според инж. Башлъ високата численост на популацията в ДЛС-Паламара позволява да се извършва такъв улов и да се доставят животни с много добри качества на всички останали стопанства. Това позволява, освен увеличаване на числеността на тези индивиди да се постига и подобряване на генофонда на местните популации.

В териториалното поделение има създадени условия за осъществяване на такъв улов и директорът на стопанството предпочита част от планираното ползване да става по този начин, а не чрез отстрел.

ШУМ.БГ