Общинският съвет в Шумен гласува по-нисък от първоначално предложения данък МПС за 3 категории автомобили. До това се стигна след продължителен дебат в сесийна зала и прекъсване за консултации на политическите групи.

Решено бе да се намали стойността на основния компонент, който влиза в данъчния микс – този за мощност. За колите до 55 kW включително ще се плаща по 0,50 лв. за 1 киловат, каквото бе и първоначалното предложение. Намаление бе гласувано за автомобилите между  55 kW и 74 kW –0,65 лв. за киловат, вместо 0,70 лв. За също масовата група на коли от 74 kW до 110 kW включително ще се плаща 1,35 лв. за киловат. Първоначалното предложение бе 1,45 лв. Автомобилите от 110 kW до 150 kW включително ще се облагат с 1,50 лв. за киловат, а не както беше предложено -  1,70 лв. За по-мощните коли бяха приети първоначалните искания на общинската администрация - от 150 до 245 kW, и над 245 kW ще са с данък съответно 2 лв., и 2,50 лв. за киловат.  

Остава изискването според закона леките и лекотоварните автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т.  да са в една категория.

Годишният данък на тези автомобили се състои от два компонента – имуществен и екологичен. Заради тях ще трябва да се предекларират автомобили. В община Шумен на предеклариране ще подлежат 2032. Илияна Симеонова, началник на общинската данъчна служба, обясни, че тези собственици на автомобили ще получат съобщения, че трябва да декларират отново автомобилите си.

ШУМ.БГ