Държавата ще плати 250 хил. долара за правото да бъде домакин на олимпийската квалификация по волейбол за мъже, обяви министърът на спорта Красен Кралев. Надпреварата ще се проведе във Варна от 9 до 11 август.

Кралев остана доволен от сделката, тъй като миналата година от международната федерация са били обявили 500 хил. долара начална цена в наддаването. Липсата на други кандидати обаче е позволила на България да спечели с двойно по-ниско предложение, обясни министърът.

"Взехме я на много прилична цена. Изключително доволен съм, защото все пак половин милион да спестиш, не са малко пари", каза Кралев във Варна.

"Безспорно това е най-голямата новина през последните дни в спортния свят. Направихме заедно с федерацията по волейбол, смятам, доста успешна операция в последните седмици", продължи той и заяви, че с домакинството се цели да се увеличи възможността националният отбор да се класира за Токио 2020.

От думите на Кралев се разбра, че "Арена Армеец" в София не е била вариант да приеме квалификацията. "Имаше съревнование между Варна и Русе кой да е домакин. Това е изключително важно събитие, защото така имаме възможност да опитаме да се преборим с един от най-добрите отбори в света - Бразилия. Нееднократно сме ги побеждавали на варненска територия и смятам, че имаме своите шансове", каза Кралев.

Съперници на българския отбор ще са олимпийският шампион Бразилия, Египет и Пуерто Рико. Отборите ще играят всеки срещу всеки по веднъж. Победителят в групата се класира за игрите в Токио.

Ако не успее да постигне целта си, българският отбор ще получи нова възможност в европейската олимпийска квалификация през януари догодина.

От волейболната федерация припомнят, че на 17 юни миналата година българският отбор победи с 3:2 Бразилия в Лигата на нациите. "Сега надеждите на всички са свързани с нова гръмка победа над южноамериканците, която ще приближи тима ни до така желаното класиране за игрите в Токио", допълват от федерацията.

Олимпийската квалификация е третият голям турнир при мъжете, който България ще приеме тази година. От 14 до 16 юни във Варна националите се изправят срещу Италия, Япония и Австралия в Лигата на нациите, а от 28 до 30 юни предстоят мачове в зала "Колодрума" в Пловдив срещу Сърбия, САЩ и Иран.

Тази година отборът ще бъде воден от италианеца Силвано Пранди, който се завръща като селекционер.

Дневник