Парламентът прие окончателно промените в спорния Закон за горивата. Въпреки че той вече действа, депутатите отложиха с 6 месеца влизането в сила на Наредбата за прилагането на закона, предаде БНР.

При това положение чак през лятото ще започне налагането на санкции. Между първо и второ четене най-спорните текстове бяха редактирани.

Така например отпадна изискването търговците на горива да имат определен капитал - не по-малък от 1 млн. лева за големите и поне 20 хил. лева за малките. След финалната редакция регистрацията на търговските обекти, които продават горива, ще е напълно безплатна.

Между първо и второ четене бяха прецизирани и текстовете, които не позволяваха зареждането на строителни и селскостопански машини на местата, където работят. За редовите шофьори остава забраната за зареждане от мобилни бензиностанции или такива без регистрация по новия закон.

Проектозаконът беше внесен в Народното събрание миналата година от депутати от всички партии начело с Емил Димитров-Ревизоро с официалния мотив борба със сивия сектор при горивата.

Дневник