Председателят на Трудово-експертната-лекарска комисия (ТЕЛК) - Ловеч, Донка Минкова е задържана за 72 часа като обвиняема за подкуп, съобщи БТА. Задържан е и един от посредниците в даването на суми към служители на ТЕЛК, съобщи окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков на съвместен брифинг с директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Ивайло Спиридонов. Предстои да им бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража".

Преди година в окръжната прокуратура е образовано досъдебно производство за подкуп. Вчера са иззети документи, компютри, телефони и пари от 17 адреса в Ловешка област, а у задържания посредник са били намерени 13 хиляди лева. Той ще бъде обвинен в няколко престъпления, заяви Вълков.

Той добави, че в момента биват разпитвани множество свидетели, част от които са от ромски произход, които в последните две години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК - Ловеч, със завишен процент на инвалидност. По думите на окръжния прокурор десетки граждани са се ползвали от такива решения на ТЕЛК.

Валентин Вълков добави, че в схемата е замесена цялата комисия на ТЕЛК - Ловеч, която е съставена от четирима лекари, както и още един-двама лекари.

Преди седмица анализ на прокуратурата и МВР на дейността на ТЕЛК е показал "ужасяващи практики", съобщиха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и зам. главният прокурор Иван Гешев. Установено е, че в някои региони делът на инвалидните пенсии е необичайно голям. Най-големият процент е в Силистра – 28.6% от всички пенсии в областта, в Разград – над 18%, в Перник - 16.97%. Предстоят проверки и в останалите области.

"Градска легенда е, че половината пари от 1.6 млрд. лв. за инвалидни пенсии отиват при здрави хора.Това е сериозно обвинение към много системи в държавата и не мисля да сме толкова пробити. Отдавна се знае къде са пропуските в системата и е нужно да се провери кой издава документацията", заяви директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски по повод анализа на МВР и прокуратурата.

Дневник