Близо три часа дебатираха общинските съветници днес, за да приемат предложения от администрацията бюджет от 80 381 156 лв. за тази година.

В зала бяха направени няколко предложения, които касаеха прехвърляне на средства от един в друг параграф, а не увеличение на заложените средства.

Съветници и администрация се съгласиха да увеличат от 20 хил.лв. на 25 хил.лв. средствата за младежки проекти. Първоначалното предложение на Добромир Драев бе сумата да стане 100 хил.лв., която след консултации падна на 25 000.

Веселин Пенчев от групата на БСП предложи 50% от приходите от наеми и продажби на общински жилища да отидат за строеж и закупуване на нови такива. Според сметките на съветника при приходи от над 1 млн. лв. за миналата година, сумата, която трябва да се отдели за тази е 557 500 лв. Един глас не стигна да се приеме това предложение. „За“ гласуваха 20 съветници, 14 бяха против, 4 гласуваха „въздържал се“.

Не бе прието предложението на друг съветник от БСП Анатолий Стоянов. Той поиска общината да отдели 120 хил.лв., за да субсидира издаването на безплатни карти за градски транспорт за пенсионери над 65 г. и многодетни майки. Така сумата, която дава общината на фирмата за тази цел остана 100 000 лв.

С 34 гласа „за“ общинските съветници решиха, че ако в хазната постъпят повече от предвидените приходи от продажби, при актуализацията на бюджета ще се заделят до 500 хил.лв. за ремонт на улици по селата. Предложението бе направено от Седат Кадир.

След тези дребни корекции Общинският съвет гласува бюджета. Макрорамката му бе подкрепена с 30 гласа „за“. С „против“ гласуваха Венцислав Венков, Веселин Пенчев, Данаил Данчев, Живка Тонева и Лили Петрова от БСП и Добрин Чайлев от „Атака“.

ШУМ.БГ