Основните причини за замърсяването на въздуха в България са битовото отопление с твърдо гориво и старият автопарк. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви председателят на Сметната палата Цветан Цветков по повод излезлия доклад на Европейската сметна палата, който оцени мерките срещу замърсяването на въздуха в 15 държави, между които и България.

Сред проверените са членки на ЕС (Естония, Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания), така и бъдещи членове (Албания, Македония),и други държави (Грузия, Косово, Молдова, Швейцария, Израел). Единствената изпълнила всички мерки е Естония

Изводът от проверката е, че законодателството в България съответства на европейските директиви, но липсва стратегия, чрез която то да се прилага. Не се налагат и санкции на кметовете, които н еспазват изискванията на закона и не се грижат за чистотата на въздуха, поясни Цветков.

Препоръката на одитната институция към правителството е да провежда разяснителни кампании сред населението, което също е отговорно за опазването на чистотата на въздуха. Цветков добави, че отпускането на енергийни помощи на социално слабите да се обвърже с използването на екологични горива, да се модернизира градският транспорт, да се монтират пречиствателни филтри на комините на замърсяващите предприятия и да се правят велоалеи.

Според цитирани от него данни на Европейската сметна палата 400 хил. души умират от замърсяване на въздуха или 1 от всеки 9 смъртни случая е по тази причина.

Дневник