Френскит едепутати приеха на първо четене проект на закон за преследване на тези, които по време на демонстрации крият лицата си. Обикновено такива са участниците, които провокират полицията, палят автомобили и разбиват магазини по улицата.

Освен това на префектите ще се предостави право да съставят списъци с известни с подобни хулигански прояви, на които ще бъде забранено - без одобрение от съда - да се включват в улични демонстрации. За попадане в списъка на полицията не е задължително лицето вече да и било осъждано за подобно поведение - достатъчно е да се прецени, че то представлява "особено сериозна заплаха за обществения ред".

Нарушителите на забраната да се крие лицето зад маска, кърпа или шлем за мотоциклет ще бъдат застрашени от затвор до една година или глоба от 15 хиляди евро. Прилагането би трябвало да улесни и изолзването на технологии за лицево разпознаване от страна на полицията.

Това е един от отговорите на екипа на президента Еманюел Макрон срещу проявит ен авандализъм и насилие в протестит ена т.нар. жълти жилетки през последните седмици. Той се сблъсква с критики от представители предимно на левицата, но и на някои от депутатите от собствената му партия, които предупреждават, че подобен закон може да се обърне срещ усъздателите си, ако на власт дойде крайната националистическа десница във Франция.

Целият пакет от 4 текста ще бъде гласуван на второ четене във вторник и засега изглежда, че няма да има проблем с одобряването му, тъй като президентът разполага с внушително мнозинство.

Противниците на текста казват, че той потъпква основни човешки права, докато от пропрезидентската партия "Република напред" отвръщат, че това не е ограничаване а гарантиране на свободите. "Не говорим за някакви случайно подбрани френски граждани, а за онези, които нападат и причиняват щети на другите, които искат да убиват и да рушат", заяви говорителката Орор Берже.

Дневник