Унгария, която контролира по-голямата част от въздушния трафик над Косово от 2014 г. насам, ще продължи да изпълнява задачата за неопределено време, предаде "Болкан инсайт", като цитира решение на НАТО.

Става дума за въздушното пространство на височина над 3000 метра, което според петгодишно споразумение на НАТО е под контрола на унгарската държавна компания HungaroControl, "за да бъдат предоставяни въздушни навигационни услуги и други дейности в съответното пространство над Косово".

Така решението, подписано между Унгария и водените от НАТО сили KFOR през 2014 г., ще обхване "неопределен период" отвъд 3 април, когато изтича досега посоченият срок. Причината е, че тогвашният документ предвижда автоматично удължаване, ако някоя от страните не е дала шестмесечно предизвестие, с което да желае обратното, а никоя не го е направила, казват за "Болкан инсайт" представители на Алианса.

Агенцията за въздушно движение на Косово (ANSA) има правомощия само под тази височина и отговаря за под една пета от полетите от и до страната.

Данни на HungaroControl от май 2018 г. сочат, че активността във въздушното пространство на височина над 3000 метра се е увеличила с 33.85% спрямо данните от същия месец предходната година и над страната и през него са изършени 11649 операции.

Приходите от излитане и кацане на летището в Прищина са за въздушния оператор на Косово, но директорът на тази агенция Бахри Нуредини смята, че ако Косово имаше пълен контрол, щеше да получава допълнителни такси за милиони евро. За сравнение, ANSA e получила 4 млн. евро миналата година, а HungaroControl - между 6.7 и 7.8 млн. евро.

НАТО контролира въздушното пространство на височина над 3000 м от края на конфликта със Сърбия през 1999 г. Заради проблемите между Прищина и Белград, които продължават, единствената възможност за граждански полети е над Македония.

Дневник