САЩ заплащиха в четвъртък венецуелския президент Николас Мадуро и обкръжението му със сериозни последици за "бецпрецедентните" действия за сплашване на противници и предупредиха Русия и друг идържави да прекратят "разграбването в последния момент" на петрол и злато от Венецуела.

Хуан Гуардо - председателят на парламента, който се самообяви за временен президент, съобщи днес, че в негово отсъствие домът му е бил посетен от служители на спецслужбите на Мадуро, където са питали за жена му. "Участващите в подобни действия ще бъдат държани отговорни и смятам, че те изпускат уникална възможност да продължат напред" към бъдещето на страната, казва високопоставен представител на американската администрация в конферентен разговор с журналисти. Той призова също така военните да приемат предложението на Гуайдо за амнистия.

Вашингтон предупреди също Мадуро, Русия и други държави да не сключват сделки за венецуелски суровини като злато и петрол. Тази седмица в Каракас пристигна руски самолет, което предизвика твърдения - отхвърлени от Москва - че от страната се изнасят тонове злато.

Същият източник допълва, че златни резерви на централната банка ще бъдат продадени в следващите дни на Обединените арабски емирства срещу евро в брой с цел да бъде подкрепена националната валута боливар.

"Ройтерс" съобщи в ексклузивен репортаж, че вече е имало прехвърляне на 3 тона на 26 януари. Износът - предимно на необработено злато за 900 млн. долара - е започнал в края на миналата година към Турция.

Планът е до началото на февруари да бъдат продадени 29 тона злато, съхранявани в трезорите в Каракас. В края на ноември по данни на централната банка страната е разполагала с общо 132 тона, разпределени между Каракас и централната банка на Великобритания в Лондон.

Днес сенаторът републиканец Марко Рубио написа в "Туитър" до посолството на ОАЕ във Вашингтон, че който транспортира венецуелско злато в момента ще попадне под санкции на САЩ. Централната банка на Каракас и посолството на ОАЕ в Колубмия, което отговаря за Венецуела, не са коментирали твърденията.

САЩ обмислят и допълнителни икономически санкции, освен тези, наложени на държавния петролно-газов монополист PDVSA и американското ѝ поделение за горива и бензиностанции Citgo. "Искаме Citgo да продължи да работи и да остане жизнена компания, но и да сме сигурни, че Мадуро и кликата му няма да могат да я ограмет така, както я грабеха години наред", обяснява представителят на САЩ, пожелал анонимност.

Дневник