Италианската полиция плени над 2 тона чист кокаин в най-големия подобен удар срещу трафикантите в страната от 25 години насам. В операцията са участвали още 3 държави от Европа и Южна Америка.

Дрогата е открита в 60 пътни чанти в контейнер в пристанището на Генуа и стойността ѝ е оценена на 500 милиона евро. Проследяването на пратката е започнало от Колумбия с помощта на полицията на Великобритания и Испания.

В Генуа товарът от 1801 пакета кокаин е подменен със същите пакети, но пълни със сол, и е оставен да продължи към Барселона. В Каталуня при получаването е арестуван 59-годишен испански гражданин.

Смята се, че кокаинът принадлежи на мрежа от наркотрафикантски групи, свързани с въоръжени групировки и известна като Кланът от залива. Те използват контактите си по множество европейски пристанища и според властите в Колумбия проследената пратка е трябвало да се разпространи из цяла Европа.

Операцията, кръстена "Генуезки сняг", бе предшествана в сряда от друг удар в пристанището на Ливорно. Там бяха заловени 644 кг кокаин, скрит в чували с кафе. Общо 582 пакета са били в един от хилядите контейнери на борда на кораб под португалски флаг и пристигнал от испанското пристанище Алгесирас. Цената на заловената дрога е около 130 млн. евро.

Полицията казва, че няма връзка между двете операции, но че очевидно двете италиански пристанища са станали нови важни пунктове за трафик от Южна Америка. Разследването продължава с изясняване на веригата в Европа, по която е трябвало да бъде разпрозстранен кокаинът.

Дневник