Социалистът Георги Пирински е единственият български евродепутат, гласувал вчера против признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Това става ясно от проверка на резултатите от гласуването.

Европарламентът прие с голямо мнозинство незаконодателна резолюция в подкрепа на председателя на Националното събрание на Венецуела и против режима на Николас Мадуро.

Другият български евродепутат, който не подкрепи резолюцията, е лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Той обаче не гласува „против“, а се въздържа.

Всички останали български представители, участвали в днешната сесия, подкрепиха Гуайдо. Това са Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк и Искра Михайлова (Алианс на либералите и демократите в Европа), Николай Бареков и Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформисти), Асим Адемов, Андрей Ковачев, Светослав Малинов, Ева Майдел, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев (Европейска народна партия) и Петър Курумбашев (Прогресивен съюз на социалистите и демократите).

Инициатор на резолюцията бе ЕНП.

Всъщност българските „опори“ на Мадуро в Европарламента са две. Вторият е Костадинка Кунева от Европейска обединената левица-Северна зелена левица. Кънева е с български произход. Тази парламентарна група включва крайно леви депутати. Те се съюзиха с крайна десница в лицетона Националния сбор на Марин льо Пен и подкрепиха венецуелския режим.

Клуб Z