Срещу 1250 евро в Босна и Херцеговина човек може да се сдобие с фалшива диплома за медицинска сестра – с оригинални печати и подписи. Това разкритие на двама босненски журналисти сериозно засяга и Германия. Защо е така, разказва "Дойче веле".

Плащаш 1250 евро и провеждаш един кратък телефонен разговор - това е всичко, което трябва да направи човек, за да се сдобие с диплома за медицинска сестра в Босна и Херцеговина. Това става ясно от разследване на босненските журналисти Азра Омерович и Авдо Авдич. Омерович се свързала с посредник, на когото разказала, че си е намерила работа в Германия и спешно ѝ трябва свидетелство за завършено образование за медицинска сестра - още до средата на януари. Само след 17 дни тя получила документа, удостоверяващ, че тя е завършила 2-годишен курс за медицинска сестра и то с отличен успех. Дипломата ѝ съдържала всички необходими официални подписи и печати. И всичко това без да е стъпвала в класната стая.

В Германия работят много медицински сестри от Босна

Това разследване на Омерович и нейния колега Авдо Авдич от онлайн списанието Zurnal.info разтърси Босна и Херцеговина и предизвика силен отзвук в Западна Европа. В Германия, смятана от босненците за една от най-атрактивните страни за работа, разследването може да има много сериозни последици за истинските медицински кадри.

Според данни на Германската федерална служба за миграцията и бежанците (BAMF) през 2016 и 2017 година в страната са пристигнали повече от 50 000 босненци. Много от тях са заети в области, в които традиционно има остър дефицит на кадри. Сред тях е и медицинското обслужване. За да работят в Германия, тези кадри трябва да представят диплома и други документи за завършена професионална квалификация, които да бъдат признати от съответния орган - в случая Централната служба за чуждите дипломи (ZAB).

Оттам съобщават, че са запознати със случая с фалшивите дипломи от Босна и Херцеговина, но същевременно посочват и следното обстоятелство: обикновено те са издадени от истински босненски учебни заведения, признати от властите в Германия. "Дипломата, с която се сдобихме ние, изглежда напълно истинска. Тя удостоверява, че Азра Омерович е завършила пълния 2-годишен курс на обучение за медицинска сестра", казва за ДВ нейният колега Авдо Авдич. Разследващият журналист уверява, че въпросната диплома изглежда съвсем като истинска, въпреки че е фалшива.

Сега Сараево проверява дипломите на хората в парламента

По време на войната в Босна от 1992 до 1995 година изчезват много лични документи, в това число и дипломи за висше образование. По-късно в страната търговията с фалшиви свидетелства за завършено образование процъфтява. Публична тайна е, че много хора успяват да си възстановят дипломите, но по нелегален път.

Босненският парламент вече реагира на скандала, като реши да провери отново дипломите на парламентарните служители, съобщи "Дойчландфунк". Според Авдич разплитането на казуса трябва да започне с проверки на учебните заведения, чиито печати носят фалшивите свидетелства. "Ако имахме малко повече време и средства на разположение, можехме да си извадим също и фашива диплома за юристи - без да сме посетили нито една лекция или да сме взели нито един изпит по право", уверява разследващият журналист.

Разкритата схема за издаване на фалшиви свидетелства разтърси из основи съдебната система в Босна и Херцеговина, където по информация на Zurnal.info немалко хора работели именно с фалшиви дипломи.

Дневник