Седмица на пчелите от 5 до 12 февруари организират по традиция шуменските пчелари, членове на национално сдружение ”Съюз на българските пчелари”. Проявата е посветена на 10 февруари, когато църквата почита  св. Харалампий, повелител на пчелите. Седмицата ще бъде последвана и от дни на  малките пчелици от ДГ ”Пчелица”-Шумен, съобщи председателят на СБП-Шумен Даниела Челебиева.

Тази година празникът е наречен „Медът от пчелите – еликсир на живота”. На 5 февруари от 14 часа е предвидена лекция на биолога-еколог Искра Дончева, подготвени са басни, пословици, поговорки и гатанки за пчелите и техните пчелни дарове, както и изложба на пчелен мед и пчелни продукти с участието на пчелари от региона. Те ще почерпят с пита, намазана с мед и чай подсладен с мед.

На следващия ден от 10:30 часа  ВГ ”Медени гласове” към НЧ ”Напредък 1869” и ТД ”Мадарски конник” гостуват на пенсионерски клуб ”Тракия”, а на 9 февруари от 11 часа са поканени да пеят песни за пчелите и меда в НЧ ”Добри Люцканов 1912” в с.Васил Друмев, община Шумен. Темата на празника е ”Медът – всичко, което знаем и не знаем”.

На 6 февруари от 17:30 часа  в РБ „Стилиян Чилингиров” на шуменските пчелари ще гостува лекторът Светломир Иванов. Темата е: ”Отглеждане на пчели по Кемеровската система”. Два дни по-късно - на 8 февруари учителят по музика Марин Маринов, член на пчеларското дружество, организира за ученици и учители традиционно честване на св. Харалампий с богата художествена програма, като празникът на меда завършва с похапване на пчелен мед за здраве, дарен от него.

На 9 февруари от 17 часа, в читалището в с. Пет могили, празникът ще отбележат и пчеларите от Общинско пчеларско дружество Никола Козлево, където ще им гостуват колеги от Общинско пчеларско дружество „Св. Иван Дочев 1904”-Шумен, а на 10 февруари шуменските пчелари ще посетят църквата „Св. Илия” в кв. Дивдядово, за да се поклонят на светеца и да осветят пчелен мед за здраве и благополучие, след което заедно ще седнат на празничната трапеза.

На 12 февруари от 17 часа Даниела Челебиева ще гостува на учениците от Клуб ”Приятели на здравето” към  НУ ”Княз Борис I” с ръководител Снежана Николова.

ШУМ.БГ