Кръстовището, което ще се изгради на „Петър Парчевич“ и „Васил Априлов“, да е кръгово, предлага общината. Това стана ясно по време на общественото обсъждане, на което бе представен идейния проект за благоустрояването на ул. „Петър Парчевич“, в участъка от ул. „Кирил и Методий“ до ул. „Васил Априлов“. Обсъждането се състоя в зала 363 на общината, а на поканата на кмета да присъстват се отзоваха около 30 граждани, които живеят в района.

„Около болницата потокът от коли се увеличи много през годините. За това трябва да се разшири кръстовището. Ние предлагаме то да е кръгово, защото то дава възможност за по-бързо изтегляне на автомобилите“, обясни главният архитект на общината Дияна Стефанова.

Тя каза още, че сградата на пощата ще се събори, за да може да се построи кръстовището, но на нейно място ще се постави сграда от лек тип, където ще се предоставят пощенски услуги. Също заради разширяването на кръстовището ще бъде преместена бараката на Lafka и стоянката на такситата. Другите павилиони в района ще останат. 

Кметът Любомир Христов допълни, че зад сегашната поща ще се направи детска площадка. „Площадката е извън проекта, но ще бъде изградена докато текат ремонтите и ще се финансира от общината“, каза Любомир Христов.

При представянето на идейния проект стана ясно още, че се планира разширение на платното по улицата, изграждане на паркоместа по „П. Парчевич“ и където е възможно по страничните улици. Ще се подмени изцяло асфалтовата настилка и тротоарите, ще се постави ново модерно осветление, ще се изградят места за отдих.

Притесненията на част от гражданите в залата бяха, че ще се премахнат голяма част от дърветата по улицата. Според Албена Патлеева по улицата има достатъчно паркоместа и не трябва да се правят нови, а дърветата да се запазят. Патлеева бе контрирана от Иванчо Петков, който обясни, че липите имат плитки корени и ако останат, то ще разрушат след време и новите тротоари.

Кметът Любомир Христов отговори, че ще се изсекат част от дърветата, но на тяхно място ще бъдат засети нови. Христов припомни, че през миналата година общината е засадила над 1000 нови дръвчета.

Павел Йорданов, който живее на „Петър Парчевич“ 22,  поиска да се направят паркинги пред блоковете за живущите в тях. Кметът му отговори, че където е възможно ще има места за паркиране. „Освен това сме разговаряли с директора на болницата работещите в нея да паркират вътре, а не на улицата“, обясни Христов. По предложение на гражданите той пое ангажимент да разговаря и с директора на медицинския филиал учащите и работещите в него също да ползват вътрешния си паркинг..

В края на дискусията Любомир Христов заяви, че отново ще покани на среща живущите в района, когато е готов работния проект за ремонта на улица „Петър Парчевич“. Той ще бъде изготвен от фирмата, която спечели пусната от общината обществена поръчка за благоустрояването на района.

Припомняме, че за ремонта на улицата около болницата бяха отпуснати 450 хил. лв. от държавата.

ШУМ.БГ