Декларацията на ГЕРБ за жертвите на комунистическия режим, чиято памет се почита днес, се превърна в декларация срещу Корнелия Нинова. Тя беше прочетена от депутата Спас Гърневски, който е бивш кмет на Пловдив (СДС).

"Днес на 1 февруари отбелязваме една от най-жестоките, най-черните и най-срамните страници в историята на България. На тази дата преди 74 години е извършено най-масовото произнасяне на незаконни смъртни присъди в страната ни. На днешния ден през 1945 г. Първи и Втори съдебен състав на т.нар. Народен съд осъждат на смърт регентите принц Кирил, Богдан Филов и генерал Никола Михов. На смърт са осъдени още 8 царски съветници, 22 министри, 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Осъдените са разстреляни и заровени в общи ями на Централните софийски гробища", започна Гърневски. Той добави, че след разправата с цвета на нацията България е превърната в соцлагер, а инакомислещите са изпращани, измъчвани и избивани в комунистическите концлагери на смъртта." В тях червената коса е покосила живота на над 100 хил. души. Терорът на БКП продължава през всичките 45 години безконтролна власт. След 1989 година историята ни е до болка позната. Фалит на държавата, демагогското пребоядисване от комунисти в социалисти и разграбването на всичко онова, което под техния режим бе построил угнетеният български народ", премина към наши дни декларацията на ГЕРБ.

Гърневски припомни, че през 2011 година правителството Бойко Борисов прие решение, с което обяви 1 февруари за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

"Днес, 30 години след прехода, тази глутница ренегати нагло и безцеремонно посягат с мръсните си пръсти към законната власт в България. Посягат доста самоуверено, защото освен директивите на генерал Решетников зад тях изцяло е и неговото творение - президентът Румен Радев", заяви Гърневски.

"В този контекст" бившият кмет на Пловдив от СДС добави, че цяла седмица наблюдаваме активните мероприятия на председателя на БСП Корнелия Нинова, която отново и отново забърква вече до болка познатата смесица от полуистини, внушения и откровени лъжи.

Според Гърневски позата на Нинова като борец за правда не е удачна с оглед на миналото и в в политиката. "Не е новина и прозвището Госпожа Лъжа, с което се прочухте в последните години – защото хората още помнят лъжите ви за задлъжняването на България, за липсващите милиарди от Програмата за развитие на селските райони, за пропускането и настаняването в България на хиляди бежанци и още, и още, и още", каза Гърневски.

После депутатът от ГЕРБ припомни миналото на Нинова, като приватизатор "с незнайно какви пари" на държавни дружества на крехката 28-годишна възраст. Кога ще кажете истината за "Техноимпекс", попита Гърневски. Той припомни и аферата "Хохегер", който получи плащане от "Пловдивския панаир", на чийто борд по това време Нинова е била председател. "Спомняте ли си ген. Решетников, госпожо Нинова? Същият този ген. Решетников, когото отричахте да сте срещала и познавала, докато не бяхте за кой ли път изобличена в лъжа от организиралите и присъствалите на въпросната среща, сред които има и видни ваши съпартийци", каза още Спас Гърневски.


БСП протестира за обиди срещу лидера им

За разлика от други години от БСП не реагираха с оправдания на Народния съд. "Корнелия Нинова направи така, че управляващите да си говорят сами", каза секретарят на групата на БСП Кристиан Вигенин в процедура по начина на водене.

"През цялото време г-н Гърневски се обръщаше към г-жа Нинова, която не е в залата. Аз разбирам, че тя ги направи да си говорят сами, но все пак трябва да има известно уважение. Когато това се прави, най-малкото трябва да направите бележка. Бих предложил да не се злоупотребява с една дата, която е наистина свещена за част от българското общество", каза още Вигенин.

Декларации за 1 февруари имат и СДС и БЗНС

СДС припомниха подвига на горяните

"Днес, в Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, трябва да се поклоним и на тези, които не се примириха и първи в Източна Европа дадоха отпор на налагането му – българските горяни! Герои, които незаслужено бяха държани в сянката на историята и техният подвиг дълги години беше заглушаван, подобно на радио "Горянин", се казва в документа на СДС.

"Днес има много опити престъпленията на червения терор да бъдат забравени и омаловажени! Не трябва да го допускаме!", призоват сините.

БЗНС призоваха президента да почете жертвите на комунизма

По-рано от БЗНС изпратиха и отворено писмо до президента Румен Радев с призив да почете жертвите на комунизма. От БЗНС наричат Народния съд "най-безродната и зловеща екзекуция на български държавни мъже. "Неспособни да спечелят властта чрез избори, българските комунисти я узурпират с кръв и със силата на окупационната Червена армия, пише още в документа БЗНС. В него се припомня, че лидерът на обединената опозиция Никола Петков е екзекутиран на 23 септември 1947 г., а хиляди негови последователи николапетковисти и други демократи получават смъртни присъди или са хвърлени в комунистическите затвори и лагери на смъртта, а "раните от съветската окупация не са зараснали до ден днешен".

Дневник