Носителката на Големия кристален глобус Микаела Шифрин и основната й съперничка Петра Влъхова спечелиха гигантския слалом за Световната купа по ски алпийски дисциплини в Марибор. 23-годишната американка и 23-годишната словачка завършиха двата манша с равно общо време - 2:31.31 минути, и разделиха първото място.

Шифрин постигна най-добър резултат в първия манш, като взе аванс от 0.48 сек. пред Влъхова. Словачката обаче направи отлично второ преминаване по трасето и навакса изоставането си. Рагнхилд Мовинкел от Норвегия допълни почетната стълбичка с пасив от 0.93 сек.

Шифрин записа 12-а победа в 25-ия старт от началото на сезона. По този начин тя изравни личния си рекорд в рамките на една кампания. Американката спечели 12 състезания и през миналия сезон.

Само чудо може да лиши двукратната олимпийска шампионка от рекорда за най-много победи в един сезон - 13. Той се държи от Ингемар Стенмарк (1979 г.), Херман Майер (2001 г.) и Марсел Хиршер (2018 г.).

Шифрин вече има 55 победи в Световната купа в кариерата си. Тя се изравни с Френи Шнайдер на третото място във вечната класация при жените.

С повече победи от тях при жените са само Анемари Мозер Прьол (62) и Линдзи Вон (82), а при мъжете - Хиршер (68) и Стенмарк (86).

Влъхова също прави най-силния си сезон в Световната купа. Словачката записа четвърта победа и трета от началото на 2019 г. Общо в кариерата си тя е спечелила осем победи - пет в слалома, две в гигантския слалом и една в паралелния слалом.

В генералното класиране за Световната купа Шифрин води с 1594 точки и колосален аванс от 596 точки пред Влъхова. Венди Холденер от Швейцария е трета с 687 точки, следвана от австрийката Никол Шмидхофер с 617 и Мовинкел с 589.

Шифрин е начело и в битката за малкия кристален глобус в слалома. Тя има 760 точки и аванс от 80 пред Влъхова.

Дневник