Британският музей e придобил първата си творба на Банкси. Културната институция притежава една от неговите имитации на британската банкнота от 10 паунда, която обаче вместо лика на кралица Елизабет II е с образа на покойната принцеса Даяна, съобщава изданието The Art Newspaper.

Банкси прави банкнотата през 2004 г. - седем години след смъртта на принцесата, като намерението му е да я пусне в обращение. Анонимният уличен художник твърди, че е отпечатал тираж от 100 хил. копия, които хвърлил от сграда. В момента банкнотите се продават в eBay на цени от 1.99 до 750 паунда, макар повечето да са репродукции, а не авентичните имитации на Банкси.

Екземплярът, който сега е във владение на Британския музей, е бил дарен от Pest Control - организация, която функционира като официален представител на Банкси.

Подаръкът обаче ще бъде включен в колекцията от монети и медали на музея, а не в тази с картини и рисунки. Приликата на творбата с истинска банкнота от 10 паунда повдига и въпроса дали излагането или създаването на нейни репродукции няма технически да представляват извършване на криминално деяние, макар сега едно от копията да е собственост на финансирания от британското правителство национален музей.

Истинската банкнота, на чиято основа Банкси прави своята версия, е изтеглена от употреба през март 2018 г., но все още може да се подменя в британската банка.

Говорител на Британския музей обяви, че засега не възнамеряват да излагат новата си придобивка.

Преди повече от десетилетие обаче самият Банкси сам излага своя творба в музея. През 2005 г. по своя иницитатива и без позволение от управата той инсталира на стените му имитация на пещерна рисунка с образа на човек от Каменната ера, който бута пазарска количка. Творбата му остана там в продължение на три дни без да бъде забелязана.

В момента Банкси е сред най-популярните британски артисти в света. Славата му се увеличи още повече, след като миналия октомври наряза чрез дистанционно управление и вградена в рамката система собствената си творба "Момичето с балона", малко след като тя беше продадена на търг в "Сотбис" в Лондон.

Въпреки това негови произведения все още не са част от нито една от британските обществени колекции, поне според онлайн базата данни на Art UK. Сред малко институции, които притежават произведения от Банкси, са музеят "Виктория и Албърт" (шест принта и стикери), както и Музеят и арт галерията на Бристъл (две скулптури, картина върху метал и постер).

Дори "Тейт", където се помещава националната колекция от британско изкуство, все още няма творба на Банкси. На въпроса защ това е така говорител на музея за модерно изкуство отговаря: "Не коментираме творби и артисти, които не са част от колекцията."

Дневник