Специализираният съд остави в ареста бизнесмена Николай Банев, след като защитниците му поискаха той да получи по-лека мярка, съобщи БНТ.

Според съда може да се направи предположение, че Банев, съпругата му и майка му са извършвали заедно престъпления, за които има доказателства. Прокурорите припомниха, че в килията му е намерен мобилен телефон, чрез който е разменял съобщения със съпругата и майка си.

Телефонът на Евгения Банева все още не е открит. Прокуратурата твърди, че съпрузите се уговаряли помежду си за хода на делото и как да започнат медийна атака. Съветвали и децата си да заминат за Русия и да получат руско гражданство.

След екстрадирането им от Франция през декември на Николай и Евгения Баневи беше наложена най­-тежката мярка за неотклонение заради опасността да се укрият. Те са обвинени за пет отделни престъпления - участие в престъпна група; длъжностно присвояване/източване на пари и вещи от четири предприятия, сред които и "Полимери" АД; укриване на данъци; пране на над 1 млрд. лв. и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Дневник