До 3 април се удължава срокът, в който Министерството на транспорта ще получава оферти от кандидати да поемат концесията на летището в София, съобщава ведомството. Това е петото удължаване на срока като настоящият е до 5 февруари включително.

Съобщение за удължаването на срока ще бъде публикуване в Официалния вестник на Европейския съюз.

Крайният срок за подаване на заявления и оферти е 3 април 2019 г., 16:30 часа българско време. Заявленията ще бъдат отворени на 4 април 2019 г. в 9:30 часа българско време, ако не последва ново удължаване.

Ще бъде удължен и срокът за поискване на разяснения или допълнителна информация, за което ще бъде съответно изменена документацията за концесията.

От ведомството обясняват поредното удължаване с искания от страна на кандидати за удължаване на срока за подаване на заявления и оферти. С това се е съгласил и консултантът на министерството по сделката – Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка.

Концесията е за срок от 35 години с възможност за удължаване. Бъдещият концесионер трябва да изгради нов трети терминал на летището, да разшири втория и евентуално да построи нова писта за срока на концесията. Трябва да бъдат инвестирани най-малко 1.17 млрд. лв. (600 млн. евро). Авансовото концесионно плащане е минимум 550 млн. лв. без ДДС.

Дневник