Олимпийският шампион в скока на височина от Лондон 2012 Иван Ухов и 11 други руски лекоатлети са със спрени състезателни права от две до осем години заради допинг провинения. Наказанията дойдоха след решение на Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС) на базата на информация от доклада на канадеца Ричард Макларън.

Той доведе до изключването на Русия от олимпийското движение през 2015 г. и забраната за участие на спортисти от страната под националния флаг на игрите в Рио де Жанейро и Пьонгчанг. В доклада се посочва, че над 1000 руски атлети са участвали в държавно спонсорирана схема за системна употреба и прикриване на допинг.

В изявлението на КАС се казва, че "атлетите са участвали и/или са взели предимство от допинг схема с употреба на анаболни стероиди", и че действията им са останали прикрити в периода от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. до световното първенство в Москва през 2013 г.

Русия може да обжалва наказанията в срок от 21 дни.

Ухов е със спрени състезателни права за четири години, като наказанието влиза в сила от днес. Всички резултати на руснака след 16 юли 2012 г. са анулирани.

Сред наказаните са Светлана Школина (скок на височина) и Татяна Луценко (хвърляне на чук), които спечелиха златни медали на световното в Москва през 2013 г. Двете са със спрени състезателни права съответно за четири и осем години.

С наказания са още Татяна Фирова (400 м), Люкман Адамс (троен скок), Анна Булгакова (хвърляне на чук), Гулфия Агафонова (хвърляне на чук), Иван Юшков (стрелба), Мария Беспалова (хвърляне на чук), Вера Ганеева (хвърляне на диск), Екатерина Галицкая (100 м с препятствия) и Юлия Кондакова (100 м с препятствия).

В началото на декември Международната федерация по лека атлетика остави забраната на Русия. Наскоро 42 руски лекоатлети получиха разрешение да се състезават под неутрален флаг през 2019 г.

Дневник