Стремежът на Естония да се превърне в дигитално общество я остави открита за "мръсни пари" и нарушения на санкции, предупреждава държавният регулатор.

Балтийската държава бе в центъра на един от най-големите скандали, свързани с пране на пари, в историята – този с "Данске банк". Естонският клон на институцията се оказа използван за прекарване на пари от Русия и други бивши съветски държави, показа вътрешното разследване. Сега операциите на банката са разследвани в Дания, Естония, Великобритания и САЩ заради общо 200 млрд. евро подозрителни плащания, припомня агенция "Ройтерс". Това се е правело по класически методи – офшорни компании прикриват откъде идват парите в действителност.

Но е-жителите на Естония, някои от които използват банки в страната, макар да живеят в чужбина, могат евентуално да използват високотехнологична пътека за изпиране на подозрителни средства.

"Надявам се, че урокът от "Данске банк" ще е достатъчен", казва директорът на Службата за финансови инспекции Килвар Кеслер. "Взеха клиенти, които бяха офшорни компании. А сега – е-жители. Ще се задават абсолютно същите въпроси. Кои са? Защо им е банкова сметка в Естония?"

Някога окупирана от СССР държава, Естония се превърна в център за цифрови иновации чрез "е-Естония" - спонсориран от правителството проект, който цели всички бюрократични задачи, от гласуването до предписването на лекарства, да се извършват онлайн.

Част от това е е-жителството – чужденци могат да получат цифрова лична карта, която да им даде достъп до някои онлайн услуги. Тя може да бъде стъпало към банкиране в страната. Всеки може да подаде документи за е-жителство, включително граждани на държави, подложени на американски санкции, като Иран и Северна Корея.
Банките позволяват на е-жителите да си отворят сметки, след като докажат идентичността си и бизнес връзките си със страната. Кеслер, който има право да отнема лицензи, засили предупрежденията си финансовите институции да внимават кого приемат за клиент.

Е-жителство имат около 50 000 души, но няма публични данни колко от тях имат банкови сметки в Естония.

Криптовалутите

Естония е привлекателна и за компаниите, работещи с криптовалути – близо 600 от тях са регистрирани в страната.

"Съществува опасност от пране на пари. Прекалено много улеснихме криптооператорите. Тяхната репутация печели от връзката им в Естония, но излагат нашата на риск", коментира зам.-гуверньорът на централната банка Мадис Мюлер.

Депутатите обмислят да дадат на полицията право да проучва тези фирми и да отнема лицензите им, ако не издържат репутационната проверка. Сред предложенията, обмисляни от парламента, са и фирмите да имат бизнес присъствие в самата Естония.

Но през март предстоят избори, които може да отложат реформата – ако не вземат решение до 21 февруари, депутатите ще трябва да прекратят дебатите с разпускането на народното събрание.

Дневник