До края на януари са подадени 50 хиляди данъчни декларации за доходите, като 36 хиляди от тях са постъпили по електронен път, съобщи говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. Той подчерта, че за първи път превъзходството на електронните декларации е толкова голямо.

Според Бъчваров около 18 хил. души са се възползвали от възможността да намалят с 5% данъкът за довнасяне, като подадат декларация до края на януари. Говорителят на НАП припомни, че тази е последната година, в която хората попълват декларациите си. От следващата данъчна кампания това ще става автоматично, на база изпратените от работодателите данни за доходи.

Коментирайки смяната на касовите апарати, която трябва да стане до 31 март, Бъчваров посочи, че сегашните устройства позволяват всяка втора покупка да се скрие от данъчните. Според него при положение, че 176 хиляди търговци имат само по един апарат, а само 220 фирми са с над 150 устройства, даденият срок за покупка и инсталиране е изпълним.

Като основни предимства на новите касови апарати Росен Бъчваров посочи подаването на информация в реално време към НАП, наличието на QR код, позволяващ проверка дали бележката е истинска и намаляване на проверките на изрядните търговци.

Дневник